Камерафони срещу DSLR и филмови фотоапарати - изравнено ли е качеството на снимане?

Камерафони срещу DSLR и филмови фотоапарати - изравнено ли е качеството на снимане?
A A+ A++ A

Фотографските възможности на iPhone 5 станаха дори още по-добри с излизането на iPhone 5s и устройството заслужено се нарежда сред най-способните камерафони на пазара. Разбира се, телефонът на Apple няма хардуерните способности да се пребори с Lumia 1020, но все пак устройството на Nokia попада в съвсем различна категория, в която все още няма никаква конкуренция. От сайта DPReview, който е фокусиран върху фотографията, са решили да проверят докъде е стигнала еволюцията в качеството на изображението при камерафоните и дали те са способни да заменят фотоапарат със сменяема оптика от висок клас. И резултатите се оказват особено интересни.

В теста честта на камерафоните бранят Lumia 1020 и iPhone 5s, а срещу тях са изправени 5 DSLR и един филмов SLR фотоапарат, всеки от които е бил най-доброто на цена под 2000 долара в годината, в която е излязъл на пазара (най-старият е от 2003, а най-новият - от 2012 г). Двата смартфона не са избрани случайно - според сайта iPhone 5s се фокусира върху удобството и скоростта, докато Lumia 1020 цели най-доброто качество на изображението. Двата модела ползват и противоположни като идея приложения за контрол на камерата - просто и без никакви опции при iPhone 5S и предлагащо пълни ръчни настройки при Lumia 1020.

В крайна сметка се оказва, че новите DSLR фотоапарати правят много по-добри снимки и от двата камерафона, но това е очевидно. По-интересно е това, че избраният подход за тестване дава поглед върху това къде са съвременните телефони по отношение на фотоапаратите в исторически план. DPReview заключава, че по отношение на уловените детайли iPhone 5s изостава с 8-9 години от DSLR при снимане при достатъчно светлина, а Lumia 1020 - с по-малко от 6 години, вероятно по-близо до 3. И това е така, при положение че снабдите фотоапарата с обектив за 1700 долара и снимате в RAW формат. Посочва се, че при добра осветеност устройството на Nokia се приближава до уловените детайли от най-добрите DSLR. При слаба осветеност положението е различно - там Lumia 1020 изостава с около 8 години, а iPhone 5s - с 10.

Пълният тест с достатъчно примери и подоробен анализ може да намерите тук:
http://connect.dpreview.com/post/5533410947/smartphones-versus-dslr-versus-film

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници