Мъглата най-тежка за пушачите и болните

Мъглата най-тежка за пушачите и болните
„Мъглата действа лошо на здравия организъм, а на болния – още по-лошо“, посочи проф. Плочев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Мъглата се отразява по-тежко на пушачите, защото пушачът няма защитна лигавица“, заяви началникът на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия в София проф. Камен Плочев.

Проф. Плочев отбеляза, че заради унищожената лигавица на пушача „дори не му трябват прахообразните частици на тези водни капки за вредно влияние, просто вирусите и бактериите влизат у пушача като през отворена врата“.

„Мъглата действа лошо на здравия организъм, а на болния – още по-лошо“, каза още той.

„Мъглата представлява силна и студена водна пара, която е много близо до повърхността на земята, до нивото, на което дишаме, и в нея има водни капки. Тези водни капки, по законите на гравитацията, привличат всички твърди частици - прахообразни частици, вируси и бактерии. По този начин здравите хора получават инфекциозна доза, която ги разболява от остри респираторни заболявания“, обясни проф. Плочев.

„При болните хора механизмът е почти същият, но има и нещо допълнително - освен прах, вируси и бактерии, мъглата съдържа различни химически вещества“, каза още той.

Проф. Плочев отбеляза, че мъглата потиска хората, защото увеличава чувството за опасност.

„Организмът има рецептори, които измерват това чувство, и той започва да работи под високо напрежение. Оказва се влияние върху централната нервна система, която е в състояние на стрес, тъй като се занимава с това как да предпази организма да не се разболее, а не да решава някакви други по-позитивни задачи, слушането на музика например“, отбеляза проф. Плочев.

„Много си вредят и тези, които правят джогинг сутрин. Тичането в мъглата по-скоро ще ги умори, отколкото ще ги направи здрави. Те дишат с отворена уста, изморяват се, дишането им става много агресивно, защото докато тичат, имат нужда от въздух, и това е много вредно за тях“, заяви проф. Камен Плочев.

#мъгла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници