Оранжев код в 23 области, пътната обстановка е усложнена

Оранжев код в 23 области, пътната обстановка е усложнена
Оранжев код е обявен в почти цялата страна с изключение на областите: Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна, където предупреждението е жълт код. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Код „оранжево“ е обявен в 23 области на България, с изключение на Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна, където предупреждението е код „жълто“.

Оранжев код е обявен в почти цялата страна с изключение на областите: Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна, където предупреждението е жълт код, предаде БНР.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Остава усложнена обстановката в Хасковско, където все още е в действие бедственото положение.

В 110 училища не се учи поради влошената метеорологична и пътна обстановка, съобщиха от просветното министерство.

Най-много са тези училища в Силистренско - 49. Със заповед на кметовете на Лом и Брусарци ваканцията на учениците се удължава с още три дни до сряда включително.

Румънските власти са преустановили приемането на тежкотоварни автомобили през Дунав мост около 15.30 часа заради тежките метеорологични условия в Румъния и необходимостта от почистване на пътищата.

Според началника на „Гранична полиция“ в Русе Виктор Гецов за около час са се струпали над 200 ТИР-а, които чакат да преминат Дунав мост. Опашката от камиони затруднява движението по пътя Русе–Силистра.

Много домакинства във Враца са без вода заради масовите аварии по В и К инсталациите след трайното застудяване, което доведе до замръзване на тръбите.

За разчистване на АМ „Хемус“ и за прекратяване на задръстването тежкотоварните автомобили, които се движат в посока към София, временно се спират до Ябланица и преди Ботевград по направлението Враца-Ботевград-АМ „Хемус“.

На ГКПП „Гюешево“ движението временно е спряно по искане на македонската страна, за да се осигури възможност за разчистване. През прохода Симитли–Предела–Разлог временно е спряно движението на товарни автомобили. Леките коли трябва да се движат с вериги.

Възстановено е движението между Перник и Кюстендил, след като беше разчистен снегът от падналата по-рано лавина.

Поетапно се пропускат спрените до този момент тежкотоварни автомобили на магистрала „Тракия“ за разчистване, има спрени камиони на магистрала „Хемус“.

Спрени са автобусите, пътуващи за София и Дупница, казаха от автогарата.

В Смолян също има обилен снеговалеж, в цялата област са въведени ограничения. Всички МПС трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Сняг валя в Софийско, София и областите: Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Пазарджик, Русе, Разград, Стара Загора и на други места.

Отменена е грипната епидемия в Пазарджик, Монтана и Бургас. По направлението Велинград–Сърница–Ракитово–Цигов чарк и Белово–Юндола веригите са задължителни.

Заради обилния снеговалеж е усложнена зимната обстановка във Видинска област. До 80% достигна ледоходът по река Дунав при Видин.

Задължително е движението на МПС с вериги по пътя Видин–Арчар–Добри дол и на Гъмзовския баир. В принудителна ваканция до сряда са учениците в общините Видин, Брегово, Бойница и Ружинци.

Сняг вали и в Русенска област. Осем училища в малките населени места са затворени със заповед на русенския кмет Пламен Стоилов. Ледоходът край Русе е 90%.

По пътя Любимец–Харманли–Свиленград има забрана за движение на товарни автомобили с тегло над 10 тона.

През граничните пунктове се преминава нормално, с изключение на граничните пунктове с фериботи по река Дунав.

Достъпът до реката в Силистра и Тутракан е ограничен с полицейски ленти. По брега дежурят патрули.

#пътища #Код „Жълто“ #код „оранжево“ #оранжев код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници