Плевнелиев: Българското вино е посланикът ни по света

Плевнелиев: Българското вино е посланикът ни по света
„Държавата трябва да подпомага успеха на българското вино и да го показва на света“, заяви президентът. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Днес честваме успеха и постиженията на българското вино и на българските винопроизводители, които са нашият посланик по света, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с винари от цялата страна.

„България по време на 20 години преход полага усилия, успява да развива българското винопроизводство и бележи своите успехи. Ако по време на социализма ние просто бяхме символ на масово производство, днес ние се радваме на качество и репутацията на българските вина от най-малката бутикова изба до големите производители“, изтъкна президентът, цитиран от БГНЕС.

Плевнелиев отбеляза, че България е производител на повече от 102 милиона литра вино на година и 60% от тях се изнасят навън.

„Толкова много златни медали от български и международни състезания, толкова много добри думи за начина, по който България развива своето винопроизводство и своята индустрия. Затова е важно да работим за качеството на българските вина“, добави той.

Президентът коментира новия закон за виното и лозарството, който според него трябва да въведе правила, конкурентоспособност и визия в сектора.

„Държавата трябва да подпомага успеха на българското вино и да го показва на света. Виното като национална традиция е нашият посланик в чужбина“, каза още Плевнелиев.

#България #посланик #вино #президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници