Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит

Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит
A A+ A++ A

Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит.

При преброяване на гласовете двамата претенденти за оглавяване на Невроокопската епархия се оказаха с равен брой гласове - 6 на 6, от общо 12.

Патриарх Неофит обаче има право на втори глас, който даде за Серафим.

Новоизбраният Неврокопски митрополит ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на 20 януари.

Биография

Епископ Серафим е роден в бургаското с. Зорница през 1974 г. със светското име Динко Желязков Динков. Завършва висше образование в Лесотехническия университет, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет.През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги" в Хаджидимово. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил, който го ръкополага за йеродякон на 19 ноември 2000 г. и за йеромонах - на 20 декември 2000 г.

За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.
На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.

На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за Варненски и Великопреславски митрополит.

#Серафим #Неврокопски митрополит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници