Хилядарки и стотинки, партии и хора

Хилядарки и стотинки, партии и хора
Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

Сметната палата предложи във вторник промени в Закона за политическите партии, според които формациите ще трябва всеки месец да публикуват информация за всеки разход над 1000 лв.

Идеята е да има повече прозрачност в разходите на партиите, както и повишаване на ефективния контрол от страната на Сметната палата.

Досега партийте бяха задължени да подават само годишен отчет до ведомството.

Звучи добре, има логика...

Само че има и един друг въпрос – защо да се прави този отчет за разходи надвишаващи точно 1000 лв.?

Защо не за 5000 лв. или 500 лв.? Или пък най-добре – защо не отчитат всяка скапана стотинка?

Неведнъж, и надълго и широко, са били коментирани в общественото пространство нереално високите за България партийни субсидии – несъразмерни с тези в други европейски страни с в пъти повече население и терортирия.

Освен това, в края на миналата година излезе статистика, според която партиите се издържат основно с държавната помощ – около 90% от приходите им, останалите идвайки от членски внос и дарения.

Друг факт е, че в страната ни има най-много политически формации на глава от населението в ЕС.

И какво става – имаме нереално висок брой политически партии, с нереално висока държавна помощ, която формира основната част от бюджета им.

А ни предлагат да виждаме само разходите над хиляда лева?

Ясно е, че сумата е малка за разходите по партийни дейности, но точно тези хилядарки формират онази не толкова малка сума от около 40 млн. лв. годишно, колкото ни струва издръжката на политическите формации, получили повече от процент от гласовете на последните избори.

1000 лв. дори не са толкова малко пари – почти половин депутатска заплата или около две от тези за другите граждани, извън властта.

Това е една идеална сума за уикенд в курорт, а пък ако успее народният представител да върне малко ресто, дори няма да се налага да се отчита пред народа – водим го командировка или среща с бизнеса и готово.

И да ме прощават депутатите, ама на тях вяра към момента не може да се има – справка: състоянието на България.

Намерението на Сметната палата за отчета е смешно – смешно като намаляването на партийните субсидии с един лев, от 12 лв. на 11 лв., нещо което се случи след редица призиви за „орязване“ на държавната помощ за властта, дошли и от лидера на „Атака“ Волен Сидеров и от зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

Само дето после всички се гушнаха тихо и приеха жалкото намаление. И от тогава по този въпрос, разбираемо, не се чува нищо – както вероятно няма и да се чуе нищо от тяхна страна за нуждата хората да виждат къде отиват не само хилядарките и милионите, но и стотинките.

Защото стана така, че за обедняващите българи (по-голямата част от населението) стотинките са толкова важни, колкото и милионите за забогатяващите депутати...

#партийни субсидии #партии #Сметна палата #отчет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници