Патриарх Неофит и Кристалина Георгиева: Нужна ни е вяра

Патриарх Неофит и Кристалина Георгиева: Нужна ни е вяра
Ролята на Българската православна църква в отстояването на духовните ценности и запазването на социалния мир бе една от темите на разговор между Българският патриарх Неофит и Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ролята на Българската православна църква в отстояването на непреходните духовни ценности у българския народ и запазването на социалния мир в страната ни бе една от темите на разговор между Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и еврокомисаря Кристалина Георгиева, съобщиха от Светия синод.

Двамата се виждат за втори път в последните месеци. Срещата се проведе в сградата на Софийската св. Митрополия.

Патриартът и българският еврокомисар стигнаха до единомислие, че в тези неспокойни времена на природни и социални катаклизми хората по света все повече се нуждаят от упование и стабилни основи в своя живот; че отговорът на човешкото страдание трябва да е взаимопомощта и съпричастността във време на изпитания и, че това, което ни прави хора и е извор на нашата човещина, е вярата.

Комисар Георгиева, която като еврокомисар отговаря за Международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в Европейската комисия, сподели със Светейшия патриарх Неофит мисли и впечатления от своята дейност и изрази тревогата си от ужасните страдания, предизвикани от религиозна нетърпимост, с които я срещат служебните й ангажименти в Африка, Близкия изток и Азия. Тя сподели тревогата си, от повсеместната загуба на търпимост между хора от различни етноси и религиозни общности, които от векове са съжителствали в мир и взаимно разбирателство, а днес са в постоянни конфликти и вражда.

Негово Светейшество и Георгиева обсъдиха колко важно е да пазим религиозната и етническа толерантност – висша европейска ценност, близка и до сърцата на българите. Двете страни постигнаха съгласие, че извода, който следва да си направим, наблюдавайки случващото се в страните с етнически и междурелигиозно напрежение и междуособици, е, че трябва да съхраняваме и да търсим мира и любовта, и да противостоим на всякакви опити да се разгаря в нашата страна омраза към другия.

#Кристалина Георгиева #Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници