Папазов очаква ескалиране на напреженето на границата с Турция

Папазов очаква ескалиране на напреженето на границата с Турция
“Предоставили сме 10 хил. транзитни разрешения повече на турската страна, но все пак трябва да има реципрочност“, посочи министър Папазов. Снимка: radio-sz.net
A A+ A++ A

„Има напрежение на границата, засега нищо не се е случило, но очакваме да се случи“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов относно проблема с разрешителните за автомобилни превози.

В четвъртък турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни, като решението е било взето едностранно от Турция.

Като причина за тези действия страната посочва, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година.

За 2014 г. квотите не са договорени, въпреки многократните искания от страна на България да се проведе двустранна среща, на която да бъдат уточнени.

През 2013 г. подобни разговори не са се състояли, като за момента Турция не е насрочила и дата за срещата.

Като мотив за отказа Турция посочва, че българската страна би следвало да й предостави броя разрешителни, определен през 2012 г.

„Предоставили сме 10 хил. транзитни разрешения повече на турската страна, но все пак трябва да има реципрочност“, посочи министър Папазов.

„Запознали сме турския посланик със ситуацията. Границата не е затворена, има напрежение заради писмото, което получихме, с което се спират разрешителните за България. Надявам се да не се стигне до затваряне на границата. Предполагам, че в близките дни ситуацията ще бъде предадена на компетентните органи в Турция“, каза още транспортният министър.

Той отбеляза, че превозвачите са запознати с водените разговори и претенциите на двете страни.

„Искаме да защитим българския бизнес. Не искаме да затрудняваме турските превозвачи с тяхната дейност на нашата територия. Очакваме срещата в близките дни, предполагам, че ще е през другата седмица. Имаме компромисен вариант, удовлетворителен и за двете страни, но трябва да има диалог. Трябва и от двете страни експертите да седнат и да разговарят“, обясни министър Данаил Папазов, предава „Фокус“.

#разрешителни #превоз #Турция #България #граница #превозвачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници