Европейският парламент иска да освободи честоти за бърз мобилен интернет

Европейският парламент иска да освободи честоти за бърз мобилен интернет
A A+ A++ A

Членовете на Европейския парламент одобриха предложение, което трябва да улесни навлизането на високоскоростен мобилен интернет на територията на съюза. Съгласно него, до 2013 г. трябва да бъдат отворени повече честоти за нуждите на бързия достъп до интернет, което да покрие бързо нарастващото потребление на мобилен трафик на данни. Предложението е на шведския християндемократ Гунар Хьокмар, според когото то ще доведе до наличието на достатъчен спектър за осигуряването на покритие и капацитет с крайната цел жителите на Европа да имат на разположение най-бързия мобилен интернет в света.

Предложението ще се опита да координира използването на безжичния спектър за нови услуги и технологии като например 4G мрежи (като LTE и WiМax), които ще позволят изтеглянето на данни със скорост до 100 mbps. Според новата програма до 1 януари 2013 г. страните - членки на съюза, ще трябва да разрешат използването на честотната лента от 800 MHz за широколентов достъп. В момента на много места тя се използва за разпръскване на аналогова телевизия, но до края на тази година трябва да бъде освободена, когато телевизорите преминат към цифров сигнал. Честотите, известни като "цифров дивидент", ще бъдат заделени за новите мобилни услуги за бърз трафик на данни, което на свой ред би трябвало да облекчи натоварването, което в момента изпитват мрежите от трето поколение заради нарастващия брой на смартфони, таблети и лаптопи, свързани с интернет. Освен това ще позволи хората, живеещи в отдалечени райони, също да получат бърза интернет връзка.

Честотната лента 800 MHz е много по-подходяща за използване от 4G услуги, защото позволява покриването на по-голяма площ с по-малко инфраструктурно оборудване и освен това има по-добри свойства по отношение проникването в сградите. Така операторите ще могат да обхванат по-голяма площ, като направят по-малка инвестиция за техника. Управлението на радиочестотите е национална отговорност, но ЕС има важна роля за координирането на работата и установяването на стандарти. В момента плановете са аналоговото радио и ТВ излъчване в България да спрат през септември 2013 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници