Контрапротестиращи ще въвеждат ред в Украйна

Контрапротестиращи ще въвеждат ред в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Напрежението в Украйна не стихва, въпреки че миналата седмица президентът Виктор Янукович подписа закона за амнистия за участниците в антиправителствените протести. За да влезе в сила амнистията обаче, пред демонстрантите са поставени условия - в срок от 15 дни да освободят всички окупирани от тях административни сгради, да напуснат киевската улица „Грушевски“ и да премахнат барикадите по всички улици и шосета. Демонстрантите пренебрегнаха условията, а опозиционните лидери Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок заявиха, че законът е бил приет с помощта на „шантаж, натиск, фалшификации и измама“.

Недостатъчна бе и оставката на премера Микола Азаров, подадена във вторник. След като се оттегли, той заяви, че е направил каквото е могъл, но на този етап Укрйна не може да се асоциира с ЕС, защото това би означавало икономическа катастрофа. Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко заяви обаче, че оставката на Азаров не е решение на проблема, а само „стъпка към победата“.

Управляващите ще пазят властта на всяка цена

Фракции от управляващата Партията на регионите в Украйна, подкрепени от 50 обществени организации, създадоха на 1 февруари „Украински фронт“, който ще „чисти“ страната от окупатори. Лидер на новата формация е ръководителят  на Съюза на ветераните от Афганистан Владимир Рижков. В първичната организация участват 6000 души.

Губернаторът на Харковска област и шеф на местната организация на Партията на регионите Михаил Добкин заяви, че ще направят всичко възможно да изчистят украинската земя от хора, дошли с окупационни планове. Първата им задача е да не допускат окупиране на административни сгради. Добкин допълни, че не трябва да се допуска гражданска война, но ако мирните варианти за урегулиране на кризата се изчерпат, ще се приложат „по-други методи за въвеждане на ред“.

Едновременно с конгреса на новата формация, в Киев се проведе среща на опозицията от различни региони на Украйна. В събитието участваха 68 делегати от 46 евромейдана. Те обсъдиха общите цели и координираха бъдещите си действия.

Янукович погна опозицята за преврат

Президентът Виктор Янукович твърди, че атаката на протестиращите е насочена срещу него и цели дестабилизация на страната. Украинската служба за сигурност обяви, че разследва опит за завземане на властта.

Службата провери сървърите, иззети при обиск в киевския офис на опозиционната партия „Баткивщина“. Сред материалите има данни, че при планирането на протестните акции се е предвиждал силов вариант на развитието им, при който се прилага сила срещу демонстрантите.

От партията на Юлия Тимошенко „"Баткивщина“ отрекоха съпричастност към подготовка за завземане на държавната власт в Украйна и окачествиха тези твърдения като провокация.

Междувременно беше съобщено, че в понеделник украинският парламент ще обсъди заплахата от радикализъм в страната. В разговорите ще вземат участие парламентаристи от ЕС и САЩ, както и правозащитници. Участниците в заседанието планират да призоват страните от конфликта да прекратят конликта в името на мира.

Опозицията поиска пари от Запада

Украинските опозиционни лидери поискаха финансова помощ от страните от Запада. Това заяви Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Изявлението бе направено в неделя пред десетки хиляди хора на площад „Независимост“ в Киев.

Преди това Арсений Яценюк участва в конференцията по сигурността в Мюнхен, на която поиска план „Маршал“ за Украйна.

„Ние говорихме с нашите западни партньори и им казах, че имаме нужда от финансова помощ“, заяви Яценюк, като подчерта, че думата „ние“ се отнася до украинския народ. Според него режимът на Янукович не трябва да получи нито стотинка.

Яценюк и лидерът на УДАР Виталий Кличко бяха на срещата по сигурността в Мюнхен, където се срещнаха с редица западни политици, включително и с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Те получиха морална подкрепа, но без никакви конкретни ангажименти.

От началото на масовите протести в Украйна ЕС обмисля налагането на санкции срещу управляващите в Киев, за да се избегне по-нататъшно влошаване на ситуацията. В същото време източници от Конгреса на САЩ в края на януари съобщиха, че Вашингтон обмисля възможността за санкции и срещу лидерите на опозицията.

Протестите на опозицията продължават от ноември 2013 г. заради отказа на местните власти от европейската интеграция. В края на януари след няколко акции в Киев напрежението ескалира в сблъсъци с полицията, по време на които няколко души бяха убити и стотици ранени. Протестиращите превзеха няколко правителствени сгради, сред които и министерството на правосъдието. Засега не се вижда изход от кризата.

#Киев #Украйна #ЕС #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници