Депутати от БСП срещу „Луков марш“

Депутати от БСП срещу „Луков марш“
Луков марш 2013 г. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

13 народни представители от „Коалиция за България“ написали писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с молба да забрани провеждането на годишното шествие, известно като „Луков марш“, на 15 февруари. Сред подписалите писмото са Георги Кадиев, Мартин Захариев, Румен Гечев и Страхил Ангелов.

На среща с кмета Фандъкова в края на януари Борис Цветков от БСП заяви, че тя е проявила разбиране и е обещала, че ако й бъдат предоставени данни за това, че подобен марш наистина има негативно влияние, ще направи всичко възможно да не разреши неговото провеждане.

Уважаема г-жо Фандъкова,

За 15.02.2014 г. e планирано да се проведе годишното шествие, известно като „Луков марш“. Фигурата на ген. Христо Луков сама по себе си е спорна, както и отбелязването на събитието. Неоспорим, обаче, е фактът, че шествието ежегодно се използва за публично демонстриране на нацистка символика, отправят се призиви за религиозна и етническа омраза. Някои определят шествието като най-голямото нацистко сборище в България. По време на Луковия марш се чуват и ксенофобски и дискриминационни призиви, които нарушават правата и свободите на групи български граждани.

Всичко това се случва ежегодно в европейска столица, като Вие не само допускате това събитие, но и го толерирате.

Молим да упражните правомощията си съгласно чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите да забраните провеждането на това шествие като нарушаващо правата и свободите на други граждани и като застрашаващо обществения ред в София.

С уважение,

Георги Кадиев

Ваня Добрева

Борис Цветков

Жельо Бойчев

Георги Свиленски

Таско Ерменков

Методи Теохаров

Николай Малинов

Валентина Богданова

Румен Гечев

Деница Караджова

Страхил Ангелов

Мартин Захариев

 

 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино