Турция иска да заобиколи България в транспортния бизнес

Турция иска да заобиколи България в транспортния бизнес
Турция разработва коридори през гръцкия пропускателен пункт Кипи и оттам към италианския град Триест. Снимка: econ.bg
A A+ A++ A

Турция обмисля да създаде алтернативен маршрут за търговските си превозвачи с цел да заобиколи България след конфликта между двете страни, породен от проблемите около разрешителните за товарни превози, заяви президентът на Турската асоциация на международните превозвачи Четин Нухоглу.

Нухоглу посочи, че Турция разработва коридори през гръцкия пропускателен пункт Кипи и оттам към италианския град Триест, с цел да избегне преминаването през българска теротория.

На 1 февруари 2014 г. Турция анулира транспортните разрешителни, предоставени за български превозвачи под предлог, че България не е спазила договорката за предоставяне на 125 хил. разрешителни за турски превозвачи.

Българските власти от своя страна настояват за двустранна среща за предоговаряне на броя разрешителни, които към момента не отговарят на потребностите на бизнеса и като ответна мярка на турските действия също обяви за невалидни разрешителните за турските превозвачи от 1 февруари 2014 г.

Турция казва, че ще присъства на подобна среща само ако България предостави половината от договорените през 2012 г. разрешителни.

Спогодбата от 2012 г., която определя броя разрешителни за превозвачите от двете страни, гласи, че ако и двете страни нямат претенции за броя разрешителни за следващата календарна година, то той се запазва и за нея.

През ноември 2013 г. България е поискала двустранна среща с Турция за предоговаряне на броя разрешителни поради нарастващата нужда от тях в бранша.

За момента турската страна отказва подобна среща под предтекст, че България е задължена да предостави уговорения брой разрешителни, като по този начин нарушава споразумението, което гласи, че броят разрешителни се запазва за следващата година само ако и двете страни нямат претенции към него.

#Турция #България #разрешителни #превозвачи #Четин Нухоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници