ООН са безкомпромисни към Католическата църква

ООН са безкомпромисни към Католическата църква
Снимка: http://static3.businessinsider.com/
A A+ A++ A

Обвиненията на ООН срещу Католическата църква са по повод на случаите на сексуално насилие над малолетни. Много от католическите свещеници остават безнаказани.

Кристиян Вайзнер – председател на германското движение „Ние сме църквата“ застава зад необходимостта от повече прозрачност и реформи в църковното право.

"Католическата църква има огромен проблем от десетилетия - междувременно е платила милиони за обезщетения на пострадали най-вече в Съединените щати. По-трагична е обаче загубата на доверие сред хората.“ смята той и предлага по-комплексно изследване на причините, довели до опитите за прикриване на сексуалното насилие спрямо малолетни.

Това което заплашва провинилите се свещеници е да бъдат преместени на ново място, където могат да започнат отначало – без някой да е пердупреден за миналото им.

Зад промяна на църковното право застава и криминологът Кристиан Пфайфер, ръководил изследователски проект, посветен на сексуалните злоупотреби, извършвани от католически духовници "Смятам, че Обединените нации имат право да настояват за санкции срещу провинилите се пастори. Защото както установихме в рамките на нашите изследвания, през 50-те, 60-те, 70-те години на миналия век много пастори са били премествани от едно работно място на друго, но без да са били санкционирани за деянията си. В наши дни нещата изглеждат по-различно - в случай на сексуални издевателства над деца, виновните губят работата си и се санкционират и от църквата, и от държавното правосъдие".

#Католическа църква #сексуално насилие #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници