Кой има интерес да затрие жп транспорта?

Кой има интерес да затрие жп транспорта?
Снимка: nreporter.info
A A+ A++ A

Железопътният транспорт е евтин и удобен, затова е предпочитан за придвижване в цяла Европа. У нас жп инфраструктурата е оставена да се руши и разграбва. Няма интерес към приватизацията на пътническите превози. Секторът все повече затъва.

Министърът на транспорта Данаил Папазов съобщи, че за последната година над 1,8 милиона лева са щетите от посегателства по контактната мрежа. Подобни посегателства са ежедневие.

Поради тази причина Институтът за пазарна икономика изготви специален доклад, според който секторът трябва да се развива по пазарни принципи, а не от одобрението, планирането и субсидирането от страна на правителството.

Опитът на европейските страни показва, че е възможно да се създадат мощни транспорти системи, включващи железопътните превози заради техните високи екологични показатели.

Граждани от община Елхово алармират, че гарата в града се руши и разграбва. Линията Ямбол – Елхово не функционира за пътнически превози от 14 ноември 2002 година, а от март 2003 г. Елхово престава да е гара. През 2009 година са преустановени и товарните превози. Оттогава няма и охрана на обектите, които се разграбват и саморазрушават, съобщават от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Тъй като в Елхово няма жп транспорт, целият вътрешен и международен товарен транспорт се извършва от тежкотоварни камиони, които причиняват десетки катастрофи всяка година, разрушават пътната инфраструктура и замърсяват околната среда.

Спирането на влаковете е било съвсем целенасочено, за да облагодетелства автобусните фирми. Още преди да закрият гарата, съвсем умишлено автобусите тръгвали заедно с влаковете, създавайки нелоялна конкуренция.

От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт настояват за публично преразглеждане на т.нар. „губещи линии“ и питат: има ли „губещи шосета“?

Показателен е и фактът, че жп инфраструктурната такса продължава да е 3 пъти по-висока от винетките за товарни автомобили.

#Железопътният транспорт #жп #Елхово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници