ЕП постави основите на общ пазар за разплащане

ЕП постави основите на общ пазар за разплащане
Снимка: perspektivi.info
A A+ A++ A

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕП прие доклад за обменните такси за транзакции, извършени с платежни карти.

„Постигнахме добър резултат, базиран на компромиси с колегите. Чрез идеите, залегнали в доклада, се поставят основите на общоевропейски пазар за разплащателни операции“, заяви Преслав Борисов, евродепутат от ГЕРБ и докладчик за Групата на ЕНП, съобщиха от Европейската народна партия.

Борисов обясни, че обменните такси се включват в разходите на търговците на дребно за получаване на картови плащания и накрая се заплащат от потребителите чрез по-високи цени. Те са невидими за потребителите. В момента, в който размерът на обменните такси за потребителските карти бъде ограничен, това ще ограничи и разходите на търговците и съответно на потребителите.

„Чрез приетия доклад ние определихме ясни правила относно тавана на обменните такси, които се начисляват при плащане с карти, като за дебитни карти таванът ще е 0,2% от стойността на транзакцията и 0,3% за кредитни карти. Тези тавани ще се прилагат на национално и трансгранично ниво една година след влизането на Регламента в сила. Това би дало правна сигурност и яснота както за търговците, така и за потребителите“, коментира евродепутатът.

#ГЕРБ #ЕНП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"