България отбелязва 139 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва 139 години от гибелта на Васил Левски
Днес се навършват 139 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
A A+ A++ A

Днес се навършват 139 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

По традиция на този ден България се прекланя пред паметта и делото му.

Столична община, Софийската света митрополия, Общобългарският комитет и Фондация „Васил Левски“ организират възпоменателни прояви.

От 17.00 часа в храм „Света София“ ще се състои Архиерейска панихида, след това литийно шествие ще се отправи към паметника на Левски.

От 18.00 часа пред паметника на Апостола ще се проведе митинг-поклонение. Домакин на проявата е кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов. Програмата пред паметника на Васил Левски включва литературно-музикална композиция с участието на актьора Пламен Манасиев и хорова формация „Юлангело“ с диригент Йосиф Герджиков.

Ще бъде представено ученическо есе, посветено на Апостола, отличено на вътрешноучилищен конкурс, организиран от 26 СОУ в София.

В Карлово в 9.30 часа в храм „Света Богородица“ беше отслужена заупокойна света литургия и панихида в памет на Апостола.
В 11.00 часа на площад „Васил Левски“ ще се състои митинг-поклонение. Ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева.

Ще има и шествие до родната къща на Васил Левски. Ще бъдат поднесени цветя на гроба на майка му Гина Кунчева.

В Казанлък от 11.00 часа в храм „Света Троица“ ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола на свободата. В 11.20 часа ще се извърши поклон пред паметната плоча в двора на храм „Света Троица“, а в 11.40 часа - поклон пред барелефа на Васил Левски.

Пред бюст-паметника на Васил Левски в 12.30 часа ще се бъде представена съвместна поетична композиция на НЧ „Братство-1869“ и ОУ „Хр. Ботев“ - с. Енина, „Ако печеля, печели цял народ“. Ще бъде произнесено слово по повод 139 години от обесването на Апостола и ще бъдат поднесени цветя.

Община Благоевград ще отбележи 139 години от обесването на Апостола на свободата от 11.00 часа. Ще бъдат поднесени цветя пред бюст-паметника на революционера.

Поклонение пред барелефа на Васил Левски в двора на едноименната гимназия в Ямбол ще бъде кулминацията на събитията, посветени на паметта на Апостола, съобщиха от пресцентъра на общината. Поднасянето на венци и цветя ще се състои от 11 часа.

Поклонение по случай 139 години от гибелта на Апостола ще има и в манастира „Света Петка Мулдавска“ край Асеновград, където Левски често е отсядал. Под бившата игуменарна все още се пази скривалището му.

С туристически поход „Последният път на Апостола“ в Ловеч ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Левски. Крайната точка е Къкринското ханче, където той е заловен.

В Бургас традиционният ритуал по поднасяне на венци и цветя и заупокойна молитва в памет на радетеля на българската свобода ще бъдат отслужени от 11.00 часа пред бюст-паметника на Левски в Морската градина.

#Васил Левски #Апостола на свободата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници