Съветник на Обама: САЩ да внимават с крайнодесните в Украйна

Съветник на Обама: САЩ да внимават с крайнодесните в Украйна
Съветникът на Обама посочва, че президентът трябва да се запита защо в новото ръководство на страната крайнодесните играят такава важна роля. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ трябва да внимават с новата власт в Украйна, казва съветникът на американския президент Барак Обама Юджийн Робинсън в материал за в. „Вашингтон пост“.

Робинсън посочва, че Обама трябва да се запита защо в новото ръководство на страната крайнодесните играят такава важна роля.

“Когато Арсений Яценюк посети тази седмица Белия дом, президентът Обама трябва да му изрази своята подкрепа. Той обаче трябва също така да му зададе преки въпроси – защо няколко крайнодесни ултранационалисти играят такава важна роля в новото правителство на Украйна”, коментира американският съветник.

“Аз нямам причина да се съмнявам в привързаността на Яценюк към демокрацията и плурализма, но това не може да се каже за други членове на временния режим”, казва още той.

Робинсън посочва, че един от тримата украински вицепремиери Олександър Сич е член на партия “Свобода”, която Световният еврейски конгрес смята за неонацистка.

Членове на партията ръководят министерствата на селското стопанство и на околната среда.

“Ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий е основател на откровено профашистка партия, предшественик на “Свобода”. А негов заместник е Дмитрий Ярош, лидер на “Десен сектор” - крайнодясна военизирана групировка, която се сражаваше със силите за сигурност на сваления президент Янукович”, отбелязва съветникът на Обама.

“Всичко това говори, че ситуацията в Украйна не е толкова проста, колкото може би изглежда. Би било несправедливо да говорим, че в правителството преобладават крайнодесните. Но ясното присъствие на тези съмнителни персонажи трябва да е достатъчно да действа като предупреждение към политиците във Вашингтон, че от новите лидери на Украйна трябва да се иска да уважават всички граждани, включително привържениците на сваления режим”, подчертава Юджийн Робинсън.

Според него, американският президент трябва да очаква, че напрежението между източните и западните части на Украйна ще се засилва, ако крайнодесните определят политиката на новото правителство.

#Барак Обама #САЩ #Украйна #Арсений Яценюк #"Свобода"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници