Антиимиграционната риторика в ЕС продължава

Антиимиграционната риторика в ЕС продължава
Нека бъдещето и мечтите на младите европейци да не стават залог на краткосрочни вътрешнополитически цели, заяви Панайотова. Снимка: www.parliament.bg
A A+ A++ A

Евродепутатът Моника Панайотова от Групата на ЕНП (ГЕРБ) изрази притеснение от все по-честото нарушаване на правото на придвижване и негативните кампании спрямо законно пребиваващи български и румънски граждани в някои от държавите членки, особено във Великобритания. Панайотова участва в парламентарен дебат в Страсбург за свободното движение и правата на работниците от ЕС.

„Отпадането на ограниченията за достъп до пазара на труда за българи и румънци във Великобритания от 1 януари 2014 г. не оправда опасенията от „имигрантска вълна“. Въпреки това обаче антиимиграционната риторика продължава и засяга в значителна степен и студентите от България и Румъния, учещи в Обединеното кралство“, отбеляза Моника Панайотова, съобщиха от Европарламента.

През ноември миналата година британското правителство преустанови отпускането за българи и румънци на студентски заеми за издръжка и обвърза възстановяването им с доказване на законен престой от най-малко три години на територията на Острова.

„Случващото се е в пълен разрез с правото на недискриминация въз основа на гражданството и поставя под въпрос един от основните приоритети на ЕС - мотивацията и реализацията на младите хора в Европа. Нека бъдещето и мечтите на младите европейци да не стават залог на краткосрочни вътрешнополитически цели“, сподели българският евродепутат.

#ЕС #Панайотова #Моника Панайотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници