Безконтактните разплащания с карти като път към разплащания с мобилни телефони

Безконтактните разплащания с карти като път към разплащания с мобилни телефони
A A+ A++ A

В края на февруари основните издатели на кредитни карти Visa и Master Card независимо един от друг обявиха, че и двете компании ще поддържат нов начин за плащане през NFC технология. Става дума за функцията Host Card Emulation (HCE), която е част от Android KitKat и BlackBerry 10 и позволява данните за картите да се съхраняват в облака, а потребителите ще плащат в търговските обекти, само като допрат своя телефон с NFC възможности до съответния терминал в търговския обект. Досега подобна процедура задължително изискваше наличието на защитен елемент в телефона, който пазеше данните на картата, но това вече няма да е необходимо.

Новият метод на мобилни разплащания има още едно голямо предимство - той може да заобиколи ограниченията от страна на мобилните оператори, които често контролират защитения елемент и той може да се използва само от определени приложения. Именно този контрол досега пречеше на масовото навлизане на мобилните разплащания и дори провали опита на Google да наложи услугата Wallet в Щатите. Не се надявайте обаче скоро този начин да достигне и до България, макар че родните банки не се боят да въвеждат нови технологии в услугите си.

Предстои тестване на работата на HCE, после вероятно ще се използва в няколко пилотни проекта и едва след това ще достигне до крайните потребители. Междувременно и броят на съвместимите телефони в обращение ще се увеличи значително, тъй като в момента моделите с Android KitKat и BlackBerry 10 и NFC възможности са по-скоро малко. Когато обаче това стане, българските обекти ще са готови да приемат разплащания с докосване на телефона до терминалите в търговските обекти

Това стана ясно на среща на представители на Visa и банки партньори с български медии. Организацията се опитва да популяризира безконтактните разплащания в страната ни, а добрата новина е, че техниката, която ще се въведе при това, ще е съвместима и със следващия етап в развитието на разплащанията - използването на мобилни телефони. Според статистиката през миналата година европейските потребители са извършили повече от 340 милиона безконтактни разплащания, а похарчените по този начин средства на месец са се увеличили три пъти до 453 милиона евро. До януари 2014 г. в България вече са издадени над 50 000 безконтактни карти, които могат да се използват в над 5200 терминала.

Като причини за ръста се посочват предимствата, които безконтактните технологии предоставят, както и нарастващите предпочитания сред потребителите към този начин на плащане. Те спестяват време на потребители и търговци, тъй като при плащане на малки суми (до 25 лв.) не се изисква въвеждането на ПИН и операцията става само с докосване на картата до терминала. За търговците предимството се крие във възможността за обслужване на повече клиенти за едно и също време.

В Европа след рекламната кампания на Visa Flow Faster с Юсейн Болт през 2013 г. на безконтактни терминали са били похарчени 3,1 милиарда евро при средна стойност на трансакцията 9,18 евро. Към момента безконтактните карти Visa, издадени в Европа, са 80 милиона и се приемат на повече от 1,3 милиона безконтактни терминала. Притежателите на безконтактни карти Visa осъществяват бързи плащания, като само приближават картата си до безконтактния четец в търговските обекти при покупки на стойност под 20 евро.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници