МИЕ: Диалогът за статута на "Южен поток" не е прекъсвал

МИЕ: Диалогът за статута на "Южен поток" не е прекъсвал
От МИЕ посочват, че реализирането на проекта "Южен поток" е важен, както за диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, така и в икономически план за България. Снимка: atlantisbulgaria.bg
A A+ A++ A

Диалогът за статута на газопровода Южен поток не е прекъсвал и работата на експертно и техническо ниво продължава. Това се казва в позиция на министерството на икономиката и енергетиката.

"Разглеждаме писмото, в което комисар Гюнтер Йотингер повдига някои въпроси относно предвиждани промени в Закона за енергетиката като част от този процес", се казва още в документа.

От МИЕ напомнят, че текстовете са внесени по инициатива на народни представители и предстои гледането им на първо четене, което ще гарантира максимална публичност.

От министерството посочват, че реализирането на проекта "Южен поток" е важен, както за диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, така и в икономически план за България.

"Затова по време на преговорите с руската страна през октомври 2013 г., България, като страна-член на ЕС, успя да постигне договореност между БЕХ и "Газпром", според която проектната компания "Южен поток" ще предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна в съответствие с изискванията на трети енергиен пакет. Това ясно показва ангажимента ни за съобразяване с предписанията на европейското законодателство", категорични са от МИЕ.




#ЕС #Газпром #БЕХ #Гюнтер Йотингер #Южен поток #газопровод #закон #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници