130 000 „гласуваха“ за Путин 10 дни преди изборите в Русия

130 000 „гласуваха“ за Путин 10 дни преди изборите в Русия
Демонстрациите на поддръжниците на Путин се организират в отговор на протестите на опозицията. Снимка EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

130 000 души се включиха в митинг в Москва в подкрепа на руския премиер Владимир Путин, кандидат на „Единна Русия“ в президентските избори на 4 март 2012 г., съобщи руското Министерство на вътрешните работи.

„В 13:00 часа местно време броят на участниците в събитието достигна 130 000 души“, оповестиха властите, цитирани от АФП и БГНЕС, минути след като споменаха за 100 000 поддръжници.

Екипът от предизборния щаб на Путин обаче не е успял убедително да опровергае информацията, че голяма част от демонстрантите са получили пари за участието си или са били принудени от работодатели и синдикати да се включат в шествието в четвъртък, отбелязва „Ройтерс“.

„Дойдох тук с приятели. Обещаха да ни платят по 2000 рубли (50 евро) на човек“, споделя пред „Ройтерс“ 21-годишният Александър, докаран с автобус от покрайнините на столицата.

За автобуси, пристигнали специално за митинга, съобщи в Twitter и главният редактор на информационната агенция „Интерфакс“ Надежда Седова, предаде „Дневник“.

Шествието на поддръжниците на Владимир Путин в четвъртък тръгна покрай бреговете на река Москва, начело с дълъг син транспарант с надпис „Нашият глас за Путин“, предава „Ройтерс“.

Митингът завърши с музикална програма на стадион „Лужники“, където се появи и самият Владимир Путин.

Преобладаващото мнение е, че демонстрацията в подкрепа на Путин на днешния руски национален празник - Ден на защитника на отечеството, е в отговор на вълната от опозиционни протести през последните два месеца.

Масовите прояви срещу управлението на „Единна Русия“ се организират редовно в Москва след оспорваните резултати от парламентарните избори на 10 декември 2011 г. Следващият опозиционен митинг е насрочен за неделя.

Според последните проучвания на общественото мнение Путин ще привлече над 50% от гласовете още на първия тур, което ще му спести балотажа срещу когото и да е от опонентите му – националиста Владимир Жириновски, комуниста Генади Зюганов или бизнесмена Михаил Прохоров, посочва „Ройтерс“.

Владимир Путин заемаше президентския пост в Русия от 2000 г. до 2008 г., но конституцията на страната не му позволяваше да се кандидатира за трети последователен мандат. Въпреки това той остана водеща фигура в руската политика на премиерския пост. Сега пред 59-годишния Путин се разкрива възможност за още два президентски мандата и той може да остане на власт до 2024 г.

#Москва #„Единна Русия“ #Михаил Прохоров #Владимир Жириновски #избори #Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници