Разбиха международна схема за пране на пари през България

Разбиха международна схема за пране на пари през България
Международна схема за пране на пари, която е минавала и през България, е била разбита, съобщи в Русе главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че е разбита международна схема за пране на пари, която е минавала и през България, предаде БГНЕС.

Лазаров уточни, че към момента са повдигнати обвинения към 8 души – 6 мъже и 2 жени, на възраст между 30 и 40 години, като двама от тях са оставени в ареста. Всички те са български граждани, а установената до момента щета е на стойност над 1 млн. евро.

Престъпната група източва сметки на чуждестранни граждани от 2011 г. Схемата е следната – чрез вирус „троянски кон“ се заразяват интернет сертификатите на съответните клиенти на банките, получава се достъп до паролите и потребителските им имена, след което хакери правят преводи към специално отворени сметки на лица и търговски дружества. Т. нар. финансови мулета имат по 3 до 6 сметки в различни банки, откъдето парите се пренасочват към крайните получатели, които са чужди граждани.

Преводите са били в размери от 1000 до 250 000 евро, а потърпевшите са граждани от различни страни от Европа, САЩ и Австралия. Сигналът е подаден от банки, които са установили, че се правят опити за неправомерни трансфери на пари. Обвиняемите българи са били свързани с лица, на чието име са били откривани фиктивните сметки и са оперирали с парите на територията на България.

#МВР #Светлозар Лазаров #Лазаров #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници