Намериха саркофага на Георги Димитров в пункт за скрап

Намериха саркофага на Георги Димитров в пункт за скрап
Снимка: news7
A A+ A++ A

Саркофагът на комунистическия вожд Георги Димитров бе намерен в пункт за изкупуване на черни и цветни метали 15 години след взривяването на мавзолея, съобщи news7.

След смъртта на Георги Димитров тялото му е поставено в специално разработен саркофаг. То е подложено на балсамация и съхранявано, без да бъде излагано на прякото въздействие на светлината. Така практически е вечно.

Самият саркофаг е с армирани стъкла и с херметически затворена камера. В него се поддържала температура 17 градуса. Tемпературата се е постигала с помощта на супермодерна за времето си електронно следена климатична инсталация.

Тялото на Димитров е извадено от мавзолея и погребано веднага след промените от 1989 г.

Георги Димитров умира на 2 юли 1949 г. в санаториума „Барвиха“ край Москва, където е лекуван четири месеца. Съветските медици поставят диагнозата „сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет“. Има съмнения, че бившият приближен на Сталин е отровен. Като мотив някои съветски изследователи посочват неодобрените от Москва контакти между Георги Димитров и югославския лидер Тито, който по това време вече е ненавиждан от Сталин.

#Димитров #саркофаг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници