„Амнести“: Ромите все по-често са жертви на насилие в Европа

„Амнести“: Ромите все по-често са жертви на насилие в Европа
Ромите в Европа са между 10 и 12 милиона, като голяма част от тях са изложени на растяща опасност от расистко насилие. Снимка: etnosi.wordpress.com
A A+ A++ A

Ромите все по-често стават жертви на насилие в Европа, но държавите не признават сериозността на проблема, твърди „Амнести интернешънъл“ в доклад по повод днешния Международен ден на ромите, предаде БНР.

Ромите в Европа са между 10 и 12 милиона, като голяма част от тях са изложени на растяща опасност от расистко насилие, нарушения на човешките права и дискриминация. Според доклада те нямат достъп до най-необходими услуги и се чувстват изоставени. Властите пък не осигуряват закрилата им, нито гарантират, че престъпленията срещу тях ще бъдат разследвани докрай, за да се разкрият расистки или дискриминационни мотиви, посочва правозащитната организация.

„Амнести интернешънъл“ призовава правителствата да гарантират, че полицаите не използват прекомерна сила при интервенциите срещу лагери, както и да преследват по-ефикасно извършителите на расистки деяния и да водят статистика за насилията срещу роми.

#Амнести #роми #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници