Руските депутати без право на глас в ПАСЕ

Руските депутати без право на глас в ПАСЕ
Веднага след вота ръководителят на 18-те руски депутати Алексей Пушков заплаши, че делегацията му ще напусне ПАСЕ, където присъствието й вече няма да има смисъл. Снимка: newsru.com
A A+ A++ A

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, с която спира правото на гласуване на своите 18 руски членове до края на 2014 г. като санкция за анексирането на Крим от Русия.

ПАСЕ прие резолюцията в Страсбург със 145 гласа „за“, 21 „против“ и 22 „въздържал се“.

Руските депутати бойкотираха дебата преди гласуването и го нарекоха „фарс“.

„За да покаже осъждането и неодобрението си на действията на Руската федерация в Украйна, Асамблеята реши да замрази до края на 2014 г. правата за гласуване на руската делегация, но също и правото й да бъде представена в някои ръководни органи на Асамблеята като участие в наблюдателни мисии на избори“, се казва в съобщение.

Веднага след вота ръководителят на 18-те руски депутати Алексей Пушков заплаши, че делегацията му ще напусне ПАСЕ, където присъствието й вече няма да има смисъл.

Той посочи, че решението ще бъде взето в идните седмици.

ПАСЕ не разполага със законодателна власт, а цели да улеснява диалога, най-вече по въпроси, свързани с демокрацията и човешките права.

В състава й влизат 318 депутати от националните парламенти на 47-те държави – членки на Съвета на Европа, като сред тях има 18 руснаци и 12 украинци, предава БГНЕС.

Руската страна посочи, че няма да приеме никакви санкции, без да реагира в ПАСЕ.

Асамблеята лиши руските депутати от право на глас и през 2000 г., когато Владимир Путин започна втората война в Чечения.

#ПАСЕ #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници