Много сайтове все още се хостват на Windows XP

Много сайтове все още се хостват на Windows XP
A A+ A++ A

Поддръжката на Windows XP вече е спряна официално и е разбираемо все още да има сайтове, които се поддържат от операционната система. Дори и няколко хиляди сайта са просто капка в морето. Заради това не са изненадващи данните на Netcraft, че около 6000 уеб сайта използват Windows XP за хостинг.

В проучването им обаче има нещо доста по-притеснително. По техни данни около половин милион сайтове все още използват Windows 2000 за хостинг. Освен че операционната система е доста архаична, Microsoft спряха поддръжката й още през 2010 година, което значи, че е изключително уязвима за атаки. Windows 2000 ползва Microsoft IIS 5.0 като софтуер за уеб сървъри. Това не е толкова страшно, защото е почти идентичен с версия 5.1, която се ползва от Windows XP.

По-притеснителен е фактът, че все още има около 50 000 сайта, които се хостват на Windows NT4, поддръжка за който няма от цели десет години. Windows NT4 ползва Microsoft IIS 4.0, който е значително по-стар от тези на 2000 и XP. За щастие около 75% от тези сайтове се хостват на един компютър в Норвегия.

http://news.netcraft.com/archives/2014/04/08/thousands-of-websites-still-hosted-on-windows-xp.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници