Референдум под дулото на оръжията

Референдум под дулото на оръжията
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Р. Гончаренко, Дойче веле

Призивът на руския президент Владимир Путин не свърши нищо. Проруските сепаратисти от областите Донецк и Луганск в Източна Украйна се придържат към първоначалния си план за "референдум" за възможно отцепване от Украйна. Въпросът, на който избирателите трябва да отговорят, гласи: "Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Донецка/Луганска народна република?".

Думата "независимост" не се споменава, а това създава условия за интерпретации: възможно е проруските сили да не целят непременно откъсване на двете области от територията на Украйна, а само по-широка автономия. Организаторите на гласуването очакват само в Донецка област в него да се включат повече от 2 милиона души. Украинското правителство и западните държави не признават въпросното "народно допитване" поради следните конкретни причини:

"Референдумът" е организиран от нелигитимна "власт" - самопровъзгласилите се "народни републики" в Донецк и Луганск бяха прокламирани миналия месец от неизвести дотогава тежко въоръжени лица, които преди това бяха превзели сградите на местните градски управи и полицейските служби. Представителите на тези групи са нелегитимни, тъй като не са се явявали на избори.

Без наблюдатели

"Референдумът" се провежда в нарушение на конституцията и без независими наблюдатели - украинското законодателство не предвижда регионални народни допитвания, а само общонационални с участието на всички избиратели в 45-милионната държава. Референдум, свързан с промяна на територията на държавата, може да бъде насрочен единствено от парламента в Киев. Не са предвидени и межуднародни наблюдатели, които да следят как е протекло гласуването. Нито Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), нито Съветът на Европа изпратиха свои представители. Даже и Русия няма официална своя наблюдателска мисия.

Липсват официални изборни листи - самопровъзгласилите се "народни републики" в Донецк и Луганск нямат достъп до официалните регистри с избирателите. В началото на април Службата за сигурност на Украйна (СБУ) блокира електронния достъп до избирателните списъци. Сепаратистите твърдят, че разполагат със списъци от 2012 година. През март Киев блокира достъпа до данните с избирателите и в Крим. Това обаче не попречи на проруските активисти на полуострова да проведат своя "референдум" за независимост.

Под дулото на оръжията

Не всички избиратели участват - проруските сепаратисти не контролират цялата територия на областите Донецк и Луганск, а само десетина селища в двата района. Но дори и в тях властта им е ограничена. В много градове украинската армия и силите на полицията провеждат антитерористични операции. В тези условия не може да бъде осигурено участието на всички имащи право на глас избиратели.

"Референдум" под дулото на оръжията - незаконното гласуване се провежда в условията на засилено присъствие на въоръжени мъже в региона. Войнственото им поведение може да се изтълкува от част от избирателите като опит за сплашване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници