ЕС и Канада с нови санкции за Русия

ЕС и Канада с нови санкции за Русия
Москва осъди новата порция санкции и обяви, че те показват „неразбиране на украинския конфликт“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз и Канада наложиха нови санкции на Русия заради конфликта в Украйна. Към списъка със санкционираните Европейският съюз добави още 13 души и две енергийни компании.

Сред тях са първият заместник-ръководител на администрацията на руския президент - Вячеслав Володин, и командващият руските Въздушнодесантни войски генерал Владимир Шаманов.

В „черния списък“ фигурират още председателят на комитета на Държавната Дума по конституционното законодателство Владимир Плигин, и.д. началник на Федералната имиграционна служба на Русия за Република Крим Пьотр Ярош, и.д. началник на Федералната имиграционна служба на Русия в Севастопол Олег Козюра, прокурорът от Крим Наталия Поклонская и и.д. прокурор от Севастопол Игор Шевченко, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Сред санкционираните са също сепаратистки лидери от Източна Украйна, сред които „народният кмет“ на Славянск Вячеслав Пономарьов. В списъка фигурират и началникът на Централната избирателна комисия в самопровъзгласената Донецка народна република Роман Лягин, началникът на ЦИК в Луганск Александър Малихин, както и депутатът от Върховната рада на Украйна Олег Царев.

ЕС наложи санкции и на две енергийни компании, базирани в Крим - „Черноморскнефтегаз“, която вече е обект на американски санкции, и „Феодосия“.

С новите попълнения санкционираните стават 61 души, отбелязва ИТАР-ТАСС. На всички тях е забранено до ноември т.г. да влизат на територията на страни – членки на ЕС, а авоарите им в европейски банки подлежат на замразяване.

След Брюксел нови санкции на Русия обяви и Канада.

Икономически санкции и забрана за посещение в Канада са наложени на още шестима руснаци и шестима украинци, обяви премиерът Стивън Харпър.

Москва осъди новата порция санкции и обяви, че те показват „неразбиране на украинския конфликт“.

В декларация на руското външно министерство се посочва, че Брюксел трябва да спре да вижда в значителна част от украинския народ „проруски сепаратисти“ и да се откаже от антируската политика.

#ЕС #Канада #Русия #санкции #съветници #президент #Владимир Путин #Стивън Харпър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"