Балканът става „майка“, според кандидат-студенти в СУ!

Балканът става „майка“, според кандидат-студенти в СУ!
„Вапцаров убил баща си с мотика“, е написал кандидат-студент в СУ „Св. Кл. Охридски“. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

„Вапцаров убил баща си с мотика“, „Балканът вече не е баща на лирическия герой, а негова майка“, „Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно“. Това са само част от бисерите, на които се натъкнали проверяващите на предварителния изпит по български език и литература в Алма Матер.

Според проверяващите тези абсурдни разсъждения показват безпомощност и липса на усет към езика. „Кандидат-студентите смесват агресивния разговорен език с езика на интерпретативното съчинение“, смятат експерти. Филолозите обаче са категорични, че бисерите не са представителни за всички писмени работи, а са по-скоро изключения. Не липсват бисери, макар и по-скучни и от предварителния изпит по история, на който се паднаха теми за Априлското въстание и Балканската война.

Кандидат-студент написал, че „потушаването на въстанието получава положителни отзиви от съседни страни, които са солидарни със случващото се“. Сред бисерите е и изречението: „Настъпилите действия по това време от гледна точка на корупцията са крайно некоординирани“. Според проф. Искра Баева, която е проверявала изпитни работи, тези бисери не са дори смешни, а са струпване на множество думи, лишени от смисъл.

Пример за това е и изречението: „Вариантът друга държава, в частност Русия или Австро-Унгария, да ни помогне също бил отхвърлен поради интересите на Великите сили и по-точно на Англия и Франция, чийто кредитор била империята“.

#война #експерти #СУ #изпит #Баева #Ботев #Вапцаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »