КЗК обвини ЕРП-тата в неконкурентен достъп до мрежи

КЗК обвини ЕРП-тата в неконкурентен достъп до мрежи
Комисията за защита на конкуренцията обвини ЕРП-тата в злоупотреба с господстващо положение. Снимка: clubz.bg
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията обвини „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД и „Енерго-Про мрежи“ АД в злоупотреба с господстващото положение на дружествата заради необосновано високи цени на достъп до стълбовата електроразпределителна мрежа - ниско напрежение.

Според пазарния анализ на регулатора инфраструктурата на ЕРП-тата няма икономически целесъобразна алтернатива при изграждане на електронносъобщителни мрежи и така всяко от енергийните дружества е с господстващо положение в границите на лицензионната си територия, съобщават комисията на сайта си.

КЗК стига до извода, че наемната цена е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. Според обосновките ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовата мрежа.

В срок от 30 дни страните имат право да внесат възражения, след което могат да бъдат изслушвани на открито заседание на КЗК. Тогава ще стане ясно и какво наказание грози компаниите, които са застрашени и от загуба на лиценз заради спор с НЕК.

#КЗК #ЕВН #ЧЕЗ #ЕРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"