Лахдар Брахими се оттегля като посредник в сирийската криза

Лахдар Брахими се оттегля като посредник в сирийската криза
“Преизбиране на Башар Асад ще разубеди опозицията да се върне на масата за преговори”, посочи Брахими. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Посредникът на ООН и на Арабската лига за решаване на кризата в Сирия Лахдар Брахими е подал оставка и ще напусне поста си в края на месеца, съобщава генералният секретар на ООН Бан Ки-муун.

“С дълбоко съжаление реших да приема искането на г-н Брахими да напусне поста си на 31 май 2014 г.”, посочи Ки-муун и добави, че за момента не е избран негов наследник.

“Дайте ми време, за да намеря подходящия човек”, отбеляза той.

Брахими отбеляза, че е “много тъжен, че напуска поста си и Сирия в толкова лошо положение”, докато генералният секретар на ООН отправи остри критики към двете страни в конфликта - правителството и въоръжената опозиция, за това, че не са успели да сложат край на насилието.

“Искам от тях веднага да помислят още веднъж за бъдещето си, това е тяхната страна, тяхното бъдеще”, каза Ки-муун.

Той заяви, че световната организация е готова да помогне, но призна: "Не можахме да постигнем напредък към политическо решение.”

“Мислех, че ще можем да го направим, но заради разделението не постигнахме никакъв напредък за три години”, коментира Бан Ки-муун

Той изрази уважение към дипломатическите усилия на Брахими, особено за организирането на преговорите в Женева, и към “голямото му търпение и постоянство”, въпреки “почти невъзможната мисия”.

17 август 2012 г. алжирският дипломат бе назначен за международен посредник в конфликта в Сирия, поемайки поста от Кофи Анан, който не успя да наложи примирие между режима и бунтовниците.

80-годишният опитен дипломат успя да организира безпрецедентна среща между режима и опозицията в началото на годината в Женева, но въпреки решителността му преговорите се провалиха след два кръга.

Самият Брахими заяви, че не очаква истински резултат от преговорите, организирани под натиска на САЩ и подкрепени от опозицията и руснаците, които са съюзници на режима.

Според него, предстоящите президентски избори в Сирия на 3 юни, ще погребат дипломатическите му усилия.

“Преизбиране на Башар Асад ще разубеди опозицията да се върне на масата за преговори”, обясни дипломатът.

Брахими е част от групата на “Старейшините”, в която влизат известни личности, работещи за уреждането на конфликти, сред които Джими Картър, Кофи Анан и Дезмънд Туту.

#Лахдар Брахими #ООН #криза #Сирия #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »