Франция: Има данни за нови химически атаки - САЩ трябваше да ударят Дамаск

Франция: Има данни за нови химически атаки - САЩ трябваше да ударят Дамаск
Вашингтон заяви, че ще се наложи да провери докладите си, но подчерта, че приема подобни обвинения сериозно. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс съобщи във вторник, че се смята, че режимът в Сирия е използвал химически оръжия при 14 нападения от края 2013 г.

Фабиюс, който е на посещение във Вашингтон, изрази и съжалението от френска страна, че американският президент Барак Обама не е провел военни удари срещу Дамаск, като наказание за атаките със смъртоносния газ зарин.

“Ние съжаляваме, защото те можеха да променят много неща..., но стореното – сторено, няма да пренаписваме историята“, казва френският министър.

Той направи твърдението, че има „достоверни свидетели за употребата в поне 14 случая... на химически агенти от октомври 2013 г.“

Въпреки че сирийският президент Башар Асад е предал за унищожение 92% от химическия си арсенал, „ние имаме доста елементи, които ни карат да вярваме, че определен брой химически оръжия са били скрити“, каза още Лоран Фабиюс.

Четиринадесетте докладвани случая са показали, че „в последните седмици нови, по-малки количества химически оръжия са били използвани, основно хлор“, добави външният министър и отбеляза, че Франция изследва доказателствата.

Вашингтон заяви, че ще се наложи да провери докладите си, но подчерта, че приема подобни обвинения сериозно.

Висш американски политик отвърна на упреците на Фабиюс за неосъществената военна операция в Сирия, посочвайки унищожаването на химическия арсенал на Асад под наблюдението на ООН.

“Няма доказателства, че военен удар би ни позволил да премахнем това количество оръжия“, посочва анонимният източник.

Организацията „Human Rights Watch” обяви във вторник, че също има доказателства за химически атаки с хлор над три града в средата на април.

Очаква се резултатите от разследването на предполагаемите нападения да бъдат ясни до няколко седмици.

#Джон Кери #Лоран Фабиюс #САЩ #Франция #Сирия #Башар Асад #химически оръжия #хлор #зарин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »