Внимавайте за нова измамна схема с SMS

Внимавайте за нова измамна схема с SMS
A A+ A++ A

Оказва се, че през последните седмици в България започва да набира скорост нова измама с SMS. От „Дневник“ обясняват, че потребителите получават SMS от непознат номер от чуждестранен мобилен оператор. Текстът на съобщението е написан на кирилица и гласи „Спешно Обади ми се“, като е посочен номер, обикновено идентичен с този, от който е изпратено съобщението. Оказва се, че става дума за наети линии с допълнително таксуване и всеки, който позвъни обратно, ще се озове с голяма мобилна сметка.

В отговор на запитване от изданието от GLOBUL са отговорили, че досега не са регистрирали такива атаки в мрежата си, а единствените оплаквания са от клиенти, които ползват две SIM карти в един телефон, като другата карта е от различен оператор. Компанията е ограничила достъпа до мобилната си мрежа на известните от измамата номера и е поставила предупреждение в своята Facebook страница.

От „Мтел“ отговарят, че са разбрали за темата от началото на април заради запитване от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). В отговора си до КРС операторът е посочил, че не е запознат с измамната схема, тъй като не е имал оплаквания от клиенти, както и данни, свързани с такъв тип измама. „Мтел“ допълва, че има система, която открива подозрително потребление, като на база на предварително зададени критерии се генерират предупреждения, които се проверяват и анализират. Когато се установи случай на нетипичен трафик, свързан с конкретна дестинация, се блокира възможността тя да бъде избирана.

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/05/13/2298899_sms_izmama_nabira_populiarnost_v_bulgarskoto_mobilno/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници