Лондон призна: Проблемът с имигрантите не идва от България и Румъния

Лондон призна: Проблемът с имигрантите не идва от България и Румъния
Дейвид Камерън. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Дейли телеграф“ публикува официалните статистически данни от февруари, според които броят на пристигналите във Великобритания италианци е скочил с 66 на сто за година, достигайки 44 хиляди. Испанците са с 36 процента повече – 52 хиляди, а португалците – с 47 на сто повече (общо 30 хиляди).

Преди време шефът на комисията по вътрешните работи в Камарата на общините Кийт Ваз обяви, че очакват около 30 хиляди имигранти само от България и Румъния.

Британският премиер Дейвид Камерън отказа коментар, преди да излязат официалните данни, но отбеляза, че е „удивително колко много са имигрантите от старите страни членки, вместо от новите от Източна Европа“, откъдето се очакваше наплив. Според него това се дължи на икономическата криза, засегнала тежко редица страни от ЕС, главно в Южна Европа.

Като цяло през годините има равновесие между пристигащите от други страни от ЕС във Великобритания и британците, които отиват да работят в ЕС, каза още Камерън. Според него големият резерв за ограничаване на имиграцията към Великобритания е в съкращаването на имигрантите, идващи извън ЕС.

Премиерът се похвали, че неговото правителство е успяло да намали именно този поток с около една трета, откакто е на власт.

Пред депутати в парламента премиерът заяви, че целта му е да понижи нетната миграция към страната под 100 хиляди души до май 2015 г., признавайки обаче, че не може да даде „желязна гаранция“. Нетната миграция е разликата между пристигналите и напусналите Великобритания за една година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници