Попова: Президентската институция не е на отбори

Попова: Президентската институция не е на отбори
„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират”, категорична бе Попова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Президентската институция не може да бъде такава, че в нея да се оглежда само една част от гражданите, тя не може да е само на една част от гражданите.“ Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепрезидентът Маргарита Попова.

„Не можем да делим хората на отбори“, заяви Попова и обясни, че понятието „контрапрезидент“ се появило, когато институцията излязла от своя коловоз по време на протестите през лятото на 2013 г.

Според нея е редно Плевнелиев да излезе и да каже: „Нашата институция е за всички!“.

По думите й президентската институция не може да казва кога правителството да подава оставка. „Президентската институция не е допустимо по Конституция да казва кога и как да се случват избори“, заяви тя.

Според Попова президентската институция може да излъчва единствено и само обединителни послания, „да вплете цялата си енергия, за да обединява хората, а не да разделя“.

Вицепрезидентът Маргарита Попова категорично отрече да има връзка с партии или групи, за да прави задкулисни неща.

„Президентството не е партийна централа, не е място, където групи, групировки и кръгове могат да използват нашата институция, за да се легитимират“, категорична бе Попова.

Тя обяви, че изобщо няма никакви съмнения, че двамата с Росен Плевнелиев ще излязат от сградата на „Дондуков“ 2 заедно, така, както са влезли.

Според Попова е важно президентската институция да се избави от ниските политически страсти и „да излезе по-добра и по-елегантно от ситуацията“.

Относно комисията „Плевнелиев“ вицепрезидентът подчерта, че комисиите не могат да задължат държавния глава да се яви, а само да го поканят, а той на свой ред  - не като личен избор, много внимателно да реши дали ще отговори на поканата.

#институция #Маргарита Попова #партии #групировки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници