Родопчанин си ляга с три гайди

Родопчанин си ляга с три гайди
Снимка: Ruse-bg.eu
A A+ A++ A

82-годишният Стою Чонгаров от смолянското с. Бостина всяка вечер заспива с трите си гайди, съобщава 24chasa.bg.

„Спя си с гайдите, искам винаги да са до мене. Имам три, правени са отдавна от един и същ човек - Георги Марков от село Кремене. За трите тоналности са - ми, ре и фа“, разказва Стою.

Той свири от 1959 г. насам и е един от последните живи основатели на оркестър „100 каба гайди“. Винаги носи дълга брада и никога

не се появява на сцената без пищов и нож

На гърдите му виси кюстек – сребърен орнамент, който тежи около половин килограм.

Бай Стою е познат с неистовия си мерак да гърми с пищова на всеки концерт. „Тия работи работят ли?“, го питал президентът Георги Първанов, преди да се качи на сцената на връх Рожен. „Тия работи работят (пищовът и ножът - б.а.), обаче онези работи отдолу не работят“, му отговорил гайдарят.

Има и друга случка с пищова, която се разказва като виц. Свързана е с майка му, починала на 102 години. Тръгвайки за концерт, бай Стою слага пистолета, майка му го вижда и се случва следният диалог: „Какво е това?!“  „Пистолет.“  „На кого е?“ „На Левски.“  „Да си му го отнесеш веднага, у нас чужди работи не ща.“

Въпреки годините си той кара мотор

Сега има сравнително модерно сузуки и често дори младежите го заглеждат, като развява брадата от машината. Преди това е карал всякакви таратайки.

„Не ми пречи възрастта. Като тръгна на риба или на лов, дори по черни пътища и баири се движа с него“, хвали се бай Стою.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Акценти

Инбет Казино