Киев прие меморандум за мир, Москва одобрява

Киев прие меморандум за мир, Москва одобрява
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Върховната Рада на Украйна прие меморандум за гарантиране на статуса на руския език, децентрализация на властта и създаване на правоохранителен план за сигурността на гражданите. Това съобщи временният президент Олександър Турчинов, предаде УНИАН.

Документът бе подкрепен от 252-ма народни представители от общо 319, регистрирани в залата. Парламентарните групи на Комунистическата партия на Украйна и партия „Свобода“ не гласуваха за предложения документ.

Върховната Рада се ангажира за провеждане на реформа на конституцията, в основата на която ще бъде децентрализацията на властта. В меморандума се казва, че в страната ще бъде проведена широкомащабна реформа на системата на правосъдието. Също така трябва да бъде приет закон за организиране на местни референдуми.

В документа се казва също, че „наред с конституционния статут на украинския език като държавен, Върховната рада ще обезпечи гарантирането на статута на руския език. Държавата ще го гарантира с поддръжка за езиците на етническите малцинства в местата на компактното им местоживеене“.

В приетия меморандум се съдържа призив към участващите в специалната операция в Източна Украйна военни за незабавното им връщане в местата на постоянно базиране.

Меморандумът обявява президентските избори на 25 май за „символ на сигурността и главен инструмент за деескалация на конфликта“. Радата подкрепя решаването на конфликта чрез кръгли маси и запазването на териториалната цялост на Украйна.

След приемането на украинския меморандум последва незабавна реакция на Кремъл – приветстват приемането на документа, но първо искат да видят как изглежда на хартия.

„Ако украинското правителство наистина изпълни всичко, което се посочва в меморандума, одобрен днес от Върховната Рада, това е нещото, към което Москва отдавна призовава Киев. Ако е вярно това, което се казва, това е развитието, за което ние говорихме през последните месеци“, заяви руският заместник външен министър Григорий Карасин, цитиран от РИА Новости.

#Върховната Рада #Украйна #меморандум #Григорий Карасин #Киев #Москва #Кремъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници