България доставя аварийно еленергия на Сърбия

България доставя аварийно еленергия на Сърбия
Даваме аварийно ток на Сърбия заради наводненията. Снимка: novanews.bg
A A+ A++ A

България е започнала аварийни доставки на електроенергия за Сърбия заради кризисната ситуация там и проблемите с наводненията, обяви пред БНР вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева.

Тя припомни, че България беше една от първите страни, откликнали на апела за помощ със спасителни екипи, лодки и помпи. „Подаваме аварийно електричество за Сърбия по споразумението, което имаме за доставки в критични ситуации. Ако постъпи искане за регулярни доставки, електрокомпаниите на двете държави ще се договорят“, обясни вицепремиерът.

По данни на Електроенергийния системен оператор предвидените доставки от страната ни за Сърбия са до 300 мвт. Във вторник те са варирали от 50 мвт до около 250 мвт, става ясно от данните на системния оператор. Бобева благодари на МВР и БЧК за добрата организация и своевременната помощ, която оказват на бедстващите.

Вече са отпътували тировете с хуманитарна помощ, организирани от БЧК, Гражданска защита, съгласувано с правителството. Осигурени са 5 тира с по 15 хил. бутилки от 1,5 л минерална вода от Девин, Бачково, Михалково и Горна баня.

#Сърбия #Босна и Херцеговина #тирове #Девин #Бачково #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници