Папандреу най-накрая се предаде

Папандреу най-накрая се предаде
Гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу подаде оставка. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу обяви в телевизионно обръщение в сряда, че подава оставка, но не посочи името на приемника си, предаде „Ройтерс“.

„Бих искал да пожелая успех на новия премиер и разбира се, на новото правителство. Ще бъда зад тях и ще ги подкрепям с всички сили“, заяви той и подчерта, че Гърция ще приложи спасителните мерки на ЕС и ще направи всичко по силите си, за да остане в еврозоната.

В обръщението си премиерът каза, че правителството на национално единство ще направи каквото е нужно, за да изведе Гърция от кризата, съобщи Си Ен Ен.

Папандреу изтъкна, че Гърция иска международната общност да види, че страната знае как да се обедини в моменти на трудност.

Според източници след обръщението си Папандреу се е отправил към резиденцията на президента Каролос Папуляс, за да подаде оставката си.

В телефонен разговор по-рано в сряда Папандреу казал на френския президент Никола Саркози, че новото правителство ще бъде подкрепено и от мнозинството, и от опозицията, съобщиха от Елисейския дворец.

Във вторник кабинетът на Георгиос Папандреу подаде оставка и започнаха преговорите за спешното съставяне на коалиционно правителство.

Миналата седмица Европа изтъкна постигането на политическа стабилност като основно условие, което Гърция трябва да изпълни, за отпускането на втория спасителен заем.

Европейската комисия настоя също страната да приеме писмен ангажимент, че ще изпълни бюджетните икономии, договорени на срещата на върха в края на октомври.

В понеделник се появиха имената на евентуалните кандидати за поста, като основен фаворит беше бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос.

Сред другите споменавани имена са европейският омбудсман Никифорос Диамандурос, бившият министър на външните работи Петрос Моливиатис, бившият еврокомисар за околната среда Ставрос Димас, който понастоящем е заместник-председател на основната опозиционна сила – консервативната партия „Нова демокрация“, и министърът на финансите Евангелос Венизелос.

#Никифорос Диамандурос #единство #правителство #Никола Саркози #министър-председател #Гърция #Георгиос Папандреу #Петрос Моливиатис #Ставрос Димас #Евангелос Венизелос #Андонис Самарас #Европейската комисия #транш #заем #спасителен #коалиционно #премиер #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници