Киев обяви, че почти е "прочистил" страната от сепаратисти

Киев обяви, че почти е "прочистил" страната от сепаратисти
Засега Славянск и регионалната столица Донецк остават под контрола на проруските сепаратисти. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властта в Киев обяви в петък, че надделява над сепаратистите и силите за сигурност са „прочистили” големи райони в източната част на страната, съобщава британският вестник "Телеграф".

Повод за оптимистичната оценка на управляващите дойде след като НАТО потвърди, че около две трети от струпаните по украинската граница руски сили са се изтеглили в постоянните си бази, което е признак, че Русия загърбва заплахите за инвазия в Източна Украйна.

Министърът на отбраната Михаил Ковал заяви, че в Киев надеждата за изход от положението по мирен начин е голяма, въпреки смъртта на 12 военнослужещи, които загинаха в четвъртък, след като сепаратистите свалиха хеликоптер на украинската армия.

„Нашите въоръжени сили завършиха своите задачи и напълно прочистиха от сепаратистите източните и западни части на Донецкия регион и северните част на Луганския регион”, каза Ковал.

Засега Славянск и регионалната столица Донецк остават под контрола на проруските сепаратисти. През нощта срещу събота в околностите на Донецк избухнаха въоръжени сблъсъци, предаде Интерфакс – Русия.

Очевидци разказаха, че около тренировъчната база на футболния клуб „Шахтьор” са чули автоматична стрелба и взривове, в района кръжал хеликоптер.

„В момента летището в Донецк е под артилерийски обстрел”, съобщиха представители на народното опълчение в Донбас. 

#Киев #Украйна #сепаратисти #Славянск #Донецк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници