Експерт: Не може да си евродепутат „за малко“

Експерт: Не може да си евродепутат „за малко“
Снимка: www.rtvi.com
A A+ A++ A

Преподавателят от Нов български университет проф. Екатерина Михайлова коментира казуса за евентуално оттегляне на лидера на БСП от парламента за кратко, за да стане евродепутат от 1 юли и после отново да се върне.

„Дотогава можеш да вземеш решение, но не може да си евродепутат за малко. Ако не си обявиш оставката в националния парламент, може да започне процедура за обявяване за несъвместимост. Станишев трябва да се откаже да бъде евродепутат, ако иска да остане депутат в националния парламент, и обратното. Няма как да е и двете неща едновременно“, обясни проф. Михайлова пред Нова телевизия.

Експертът коментира и дали има нарушение на закон при оттеглянето на Делян Пеевски от листата и решението на ЦИК той да бъде заличен като избран от българския народ. Проф. Екатерина Михайлова заяви, че има правен казус, който е създаден от самата комисия, която си противоречи в решенията си.

За преференциалния вот тя коментира, че при него съществуват два риска. Първият възниква при коалиционните листи, тъй като там сметките никога не излизат.

„Това е сложна комбинация между партии и личности и техния баланс. Вторият риск е при малките партии, защото с много малки разлики може да бъде обърната листа, което отваря възможности за купен вот“, на мнение е преподавателят в НБУ.

#Екатерина Михайлова #Михайлова #Сергей Станишев #евродепутат #Брюксел #Делян Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници