Завърна се 13-ият българин, изкачил Еверест

Завърна се 13-ият българин, изкачил Еверест
A A+ A++ A

13-ият българин, изкачил Еверест, вече е в България. След близо месец и половина в Хималаите Атанас Скатов се завърна в родния Сливен.

На 7 април Атанас Скатов каца в Катманду, а два дни след това вече е в базовия лагер с още 8 алпинисти от целия свят. „На 10 май още бях готов с климатизацията, можех да тръгна нагоре към върха още на 16 април, но времето беше много лошо.10 дни чакам на базов лагер, по прогноза имаше само два хубави дни - 24 и 25 май бяха подходящи дни“, разказа пред Би Ти Ви българският алпинист.

На 23 май късно вечерта Атанас поема към върха, придружен от един шерп. „След два часа моят шерп не искаше повече да върви с мен, смяташе, че времето се разваля и няма да можем да качим върха. Един час сме дискутирали, слязохме 120 метра надолу, денивелация, което е много, и след час и 15 минути тръгнахме към върха“, спомня си Атанас Скатов. „Като му казах, че тръгвам сам, да ми даде кислорода, и тръгвам сам, той склони да тръгнем“, допълва алпинистът.

Атанас Скатов изкачва Еверест от северната страна. В 2:00 ч. българско време на 24 май той става 13-ият българин, изкачил „Покрива на света“. От студа ципът на якето му замръзва и той не може да извади фотоапарата си.

„Моят шерп ми беше направил снимки на върха и не искаше да ми ги даде. Искаше пари за снимките, и то много пари. Скарахме се. Два-три дни се карахме, накрая ме принуди да му дам моята екипировка, за да ми даде снимките“, обясни Атанас Скатов.

В историята на алпинизма няма веган, изкачил Еверест от северна му страна, казва статистиката.

Следващата цел на Атанас Скатов е връх Винсън на Южния полюс. Там досега не е стъпвал българин. Покорителят обещава да напише книга за пътя си към върха и събира средства за новата експедиция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници