Токът поевтинява минимално, парното поскъпва

Токът поевтинява минимално, парното поскъпва
Всички по веригата производител - доставчик на ток са поискали поскъпване на електричеството.
A A+ A++ A

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заседава за новите цени на тока за бита и топлата вода от 1 юли. Докладът на ДКЕВР предвижда минимално поевтиняване на тока от средно 0.6% за трите електроразпределителни дружества.

Абонатите в Западна България обаче ще плащат малко по-скъпо електричество през деня. Увеличението е с 0.32%, нощната тарифа пада с 0.84%. За другите две дружества токът поевтинява. За абонатите на ЕВН - електроенергията през деня пада с 0.8%, а през нощта с 3.93%. За Енерго-Про дневната тарифа ще падне с 0.6% , а нощната – с 3.74%, предаде Би Ти Ви.

Всички по веригата производител - доставчик на ток са поискали поскъпване на електричеството. Публично стана ясно само искането на ЕВН за увеличение от 8-9%.

За да поевтинее токът за бита, регулаторът иска да намали и преференциалните цени на тока от когенереация, т.е. електричеството, което топлофикациите произвеждат и влиза в общия енергиен микс. За да компенсира по-малкото приходи от продажбата на електричество и по-високия акциз на природния газ, ДКЕВР планира топлата вода в почти цялата страна да поскъпне.

Ако преди зимата няма корекция надолу, това означава и шоково поскъпване на парното средно с 11 на сто.

#ДКЕВР #ток #парно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници