Башар Асад печели президентските избори в Сирия с 88,7% подкрепа

Башар Асад печели президентските избори в Сирия с 88,7% подкрепа
Башар Асад гласува със съпругата си Асма. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският президент Башар Асад е бил преизбран на изборите за държавен глава в страната, проведени във вторник, печелейки трети пореден 7-годишен мандат.

Говорителят на сирийския парламент Джихад Лахам обяви резултатите от вота, според които за Асад са гласували малко над 10,3 млн. души, или 88,7%.

Лахам посочи, че другите двама кандидати – Хасан ал-Нури и Махер Хаджар, събират 4,3% и 3,2% от гласовете съотвено, а според Върховния конституционен съд в Сирия избирателната активност е била 73,42%.

След обяването на резултатите столицата Дамаск бе озвучена от празнична стрелба, която включвала и тежки оръжия, предава британският „Гардиън“.

Победата на Асад бе предизвестена, въпреки наличието на двама изборни опоненти за пръв път от десетилетия, тъй като вотът бе проведен само в контролираните от правителството региони.

Опозицията и Западът определиха изборите в Сирия като фарс, където гражданската война отне живота на повече от 100 хил. души, а милиони бяха принудени да напуснат страната.

Американският държавен секретар Джон Кери нарече изборите „голяма нула“, отбелязвайки, че те не могат да бъдат смятани за честни, след като милиони не са имали възможност да упражнят правото си на вот.

Нищо не се е променило в деня преди изборите и в следващия. Нищо. Конфликтът е същият, терорът е същият, убийствата са същите“, заяви Кери.

Европейският съюз също обяви, че изборите „не могат да бъдат смятани за истински демократичен вот“.

#Сирия #избори #президент #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници