Спонсори притискат FIFA да разследва скандала около Катар

Спонсори притискат FIFA да разследва скандала около Катар
A A+ A++ A

Дни преди началото на Световното първенство по футбол в Бразилия, големите спонсори на FIFA Adidas, Sony и Visa призоваха FIFA да разследва обвиненията, че домакинството на Катар през 2022 година е било уредено с големи подкупи от страна на близкоизточната страна. FIFA вече провежда вътрешно разследване около избора на Катар и на Русия за първенството през 2018 година.

Домакинството на Катар предизвика много спорове заради екстремните температури през летните месеци и липсата на футболна традиция в страната. Ако решението не бъде отменено се очаква първенството да бъде преместено по-късно през годината, което ще доведе до проблеми за телевизиите и европейските футболни клубове. Според Adidas негативните настроения около FIFA не влияят добре не само на футбола и FIFA, но и на партньорите на организацията. Adidas е спонсор от 1970 година, а наскоро компанията подписа договор до 2030 година.

VISA има договор до 2022 година и според компанията тя следи отблизо прогреса по вътрешното разследване, което се води от бившия американски прокурор Майкъл Гарсия. Резултатите от него се очакват през юли или седмица след финала на първенството в Бразилия. Sony също има подобна позиция, а междувременно договора на компанията като спонсор изтича, което дава на компанията по-добра позиция при преговорите. Sony, Adidas и Visa са сред шестте основни спонсора на FIFA (заедно с Airline Emirates, Hyundai/Kia и Coca-Cola) и миналата година заедно са платили 180 милиона долара.

http://www.reuters.com/article/2014/06/08/soccer-world-sony-idUSL5N0OP08320140608

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници