Българският бирник с 20 хиляди лева месечен доход

Българският бирник с 20 хиляди лева месечен доход
A A+ A++ A

Частните съдебни изпълнители събират над един милиард лева дългове и печелят по около 40 милиона лева годишно само от начисляване на такси върху вземанията от хората, показа проверка на „Монитор“.

Средно на всеки от 156-те бирници се пада по 20 хил. лв. месечен доход.

Огромната сума се трупа, тъй като

частните съдебни изпълнители задължително начисляват проценти върху вземанията

независимо дали човекът е решил да си плати дълга доброволно, или е имало изпълнително дело.

Действията на бирниците обаче са законни, тъй като от 8 години е в сила тарифа, според която дори дългът да бъде платен доброволно, длъжникът трябва да даде пропорционална такса, все едно че е отказвал да плати и се е наложило парите да бъдат събирани принудително.

В същото време

държавните съдебни изпълнители не събират такса при доброволно плащане

Начисляват се само 20 лв. за образуване на изпълнителното дело.

Например, ако длъжникът има да дава 10 000 лв., при доброволното им плащане при държавен съдебен изпълнител ще плати само 20 лв., а при частен – 840 лв. Огромното разминаване е и една от причините при частниците почти да няма доброволни плащания, тъй като във всички случаи се дължи пропорционална такса от дълга.

Срещу драстичната разлика в таксите преди дни се обяви и Върховният касационен съд.

Необходими са промени в нормативната уредба, които да уеднаквят таксите

събирани от държавните и от частните съдебни изпълнители, категоричен е заместник-председателят на ВКС и шеф на Гражданската колегия Красимир Влахов.

На 15 април т.г. той е изпратил писмо до правосъдния министър Зинаида Златанова с предложение за промяна. „Получих уверение, че ще се работи по проблема. Надяваме се той да бъде решен, защото това разминаване не е от полза на гражданите.

Необходимо е време, през което Министерството на правосъдието да направи консултации с Камарата на частните съдебни изпълнители и финансовото министерство, след което тарифата да бъде променена от МС“, обясни Влахов.

Според върховните съдии в нея трябва да бъде записано, че

при доброволно плащане не се събират такси, както това е уредено за държавните им колеги

Върховните съдии имат и друга идея, която ще спести пари и време на хората – съдилищата да бъдат задължени сами да правят справки в регистрите за адрес и гражданско състояние.

В момента, ако ответникът по делото не може да бъде открит на адреса му, ищецът сам започва да търси къде е регистриран. Пет лева струва съдебното удостоверение, с което той отива в полицията, за да му дадат адреса, а там плаща още 10 лв. такса, след което занася информацията от полицията в съда.

Това е напълно излишен разход и разкарване на хората

Съдът може да направи тази справка за минути по служебен път. В момента някои съдилища я правят, а други - не. Ние предлагаме всички да бъдат задължени, обясни Влахов.

За улеснение на длъжниците ВКС предлага още една промяна – когато съдебният изпълнител им връчва призовката, да подава информация и в съда, за да може той да прецени дали е подал жалба в срок.

Предложенията за промени в Гражданскопроцесуалния кодекс на Върховния касационен съд влязоха в законопроект. Той е подписан от седем народни представители от правната комисия, начело с нейния председател Четин Казак, и бяха внесени в парламента.

През април предложенията на ВКС бяха изпратени до всички парламентарни групи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници