ДАНС NOMORE: Година от началото на протестите

ДАНС NOMORE: Година от началото на протестите
Година по-късно мотото на протеста "ДАНСwithme" e "ДАНСnomore". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Годишнината от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – пост, от който депутатът от ДПС впоследствие се отказа – под натиска на общественото недоволство, ще бъде отбелязана с нов протест.

Инициативата в събота е под мотото „ДАНС NOMORE! Време е да довършим започнатото”. „Не трябва да позволяваме всичко да се развива по техния сценарий. И днешните, и утрешните управляващи трябва да знаят, че гражданското общество се събуди и ще бди над всяко тяхно действие. На 14-ти юни в 18:00 часа – всеки на площада в своя град”, пишат организатори във Фейсбук.

Припомняме, че въпреки заявката на Делян Пеевски да се откаже от ДАНС, протестиращите поискаха оставка на правителството. Месеци наред блокираха булеварди, отправяха послания, но както и да я искаха, оставка нямаше.

Премиерът чуваше протестиращите, но за срещите си с обществеността избра зала в Министерския съвет. Оказа се, че до нея достъп имат граждани, които подкрепят кабинета. И още – граждани, които сега са клиенти на прокуратурата.

До наказателни отряди не се стигна. В подкрепа на кабинета в София пристигаха автобуси със симпатизанти на правителството. А в най-новата ни история трайно се настани явлението контрапротест.

Управляващите не се разгорещиха при вида на налягалите граждани на жълтите павета – ваканцуващи, по новите езикови норми от парламентарната трибуна. Нито се смразиха от акциите на студентите. Протестиращите измежду бъдещите висшисти останаха нечути и неразбрани.

Докато пулсът на протестите стихваше, партньорите БСП и ДПС се заеха да си премерят електоратите с ГЕРБ.

Изказването на Станишев за Възродителния процес у нас и последвалата реакция на Лютви Местан беше първата и последна публична целувка между партньорите в този мандат, започнал със скандал и отекнал с въпроса „Кой” – така и без отговор. Усещането, че политическата действителност e резултат от задкулисни поръчки беше затвърдено от Делян Пеевски в края на май.

Година по-късно исканията на хората остават същите. Протестиращите граждани настояват за оставка на правителството, разпускане на парламента и насрочване на извънредни избори.

 

 

#протести Орешарски #Делян Пеевски #БСП #ДПС #София #Лютви Местан #ДАНСwithme #ДАНС #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници