КТБ: Цветан Василев е само един от акционерите ни

КТБ: Цветан Василев е само един от акционерите ни
Шестима отговорни представители на КТБ са били разпитвани през миналата седмица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Срещу Корпоративна търговска банка не са били предприемани процесуални действия. Това каза Илиян Зафиров, изпълнителен директор на КТБ, на пресконференция на банката.

Шестима отговорни представители на КТБ са били разпитвани през миналата седмица, съобщиха от ръководството на банката. Те са били извикани в качеството им на свидители, като на никой от тях не е било разяснено какъв е законният повод за тяхното призоваване, а въпросите били от общообразователен характер.

„Става въпрос за проверка без да разполагаме с конкретна информация”, каза Зафиров. По думите му не са претърсвани офиси на банката и не е изземана документация.

Единствено по публикации в медиите можем да съдим, че става въпрос за регулярна проверка по широко тиражиран сигнал на неформалната организация „Протестна мрежа”, казаха от ръководството на банката.

Те посочиха, че Цветан Василев е само един от акционерите на КТБ, макар и мажоритарен чрез дружеството си "Бромак" ЕООД.

От КТБ обясниха още, че в банката няма проблемни кредити, отпуснати на Цветан Василев или на други, свързани с него компании.

„Смешно е да се твърди, че Цветан Василев е поръчал Делян Пеевски! Кой иска да убие длъжника си?”, заяви изпълнителният директор на КТБ Георги Христов по повод твърденията, че Василев е поръчал убийството на Делян Пеевски.

По думите на Христов напрежението между двамата е започнало заради две експозиции към лица, които формално нямат нищо общо с Делян Пеевски.

„В резултат от това, че плащанията спряха, ние предприехме мерки за блокиране”, посочи Христов.

Проблемни кредити са за общо около 25-28 млн. лева и те представляват 0.52% от кредитния портфейл на банката, поясни Христов.

Той обяви, че Пеевски няма кредити от КТБ, защото няма фирми на свое име. „Делян Пеевски, доколкото знам, няма право да има дружества, аз за такива регистрации не знам”, каза Христов.

Той посочи, че знае само за медийната група, притежавана от майката на Пеевски - Ирена Кръстева, в която синът й няма официално дружество.

„Не мога да ви кажа каква е експозицията на дружество или дружества на кредитите на Кръстева, но мога да ви кажа, че проблем с тях няма и тези кредити не са свързани с медийни проекти”, посочи Христов.

Зафиров и Христов заявиха още, че са били извикани на разпит в прокуратурата точно в деня, когато е трябвало да се проведе Общо събрание на акционерите на КТБ, което според тях е нарочно.

Цветан Василев не присъства на пресконференцията на КТБ.

#КТБ #разпитани #прокуратура #Делян Пеевски #акционер #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници