Производителите на "зелена" енергия ще съдят ДКЕВР

Производителите на "зелена" енергия ще съдят ДКЕВР
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Производителите на вятърна и слънчева енергия заплашиха Държавната комисия за енергийно и родно регулиране със съд, заради намерението за драстично намаляване на преференциалните цени. При вятърните централи намалението на цената е между 20 и 22 на сто, а при фотоволтаиците - над 50 на сто.

Цените се изчисляват на основата на икономически обосновани разходи - възвращаемост на капитала. В размера на експлоатационните разходи се включва и прогнозен процент инфлация за целия период на задължително изкупуване на електрическата енергия“, обясни Меглена Русинова от Асоциацията на производителите на вятърна енергия, цитирана от БНР.

Според нея енергийният регулатор нарушава процедурата заради което новите цени ще бъдат отменени в съда.

Представителите на производителите на вятърна и слънчева енергия остро възразиха срещу предложенията на държавния енергиен регулатор и дори го обвиниха в нарушаване на административно-процедурните правила при изготвяне на доклада за цените.

В определените в проекта за решение преференциални цени на електрическата енергия произведена от ВЕИ, не се постигат целите за насърчаване на производството на тази енергия. Дори напротив, стимулира се производството на електрическа енергия от конвенционални източници“, твърдят от Асоциацията.

#цени #енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино