КЗП забрани нелоялна практика на телеком, ощетяваща възрастните хора

КЗП забрани нелоялна практика на телеком, ощетяваща възрастните хора
A A+ A++ A

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на един от родните телекоми, чието име не се назовава, да използва уязвимостта на възрастни граждани. Компанията ги подтиква да сключват неизгодни за тях договори, с чиито условия нямат възможност да се запознаят и които ги обвързват дългосрочно. Проверки на контролния орган са установили липсата на индивидуален подход, който да улесни възрастните хора в ориентацията им, а вместо това умишлено е била използвана тяхната доверчивост.

Проверките са извършени по повод множество жалби на потребители, които се оплакват срещу практиката да ги принуждават да сключват договори за нови телекомуникационни услуги, които не са им необходими. Проверката е констатирала, че договорите се подписват набързо и на крак, тъй като липсват места за сядане на възрастни хора и няма възможност и условия те да се запознаят детайлно със задълженията, с които се обвързват. Те обикновено са по пет-шест страници с дребен шрифт, с много информация и изискват внимателен прочит.

След настойчиво увещаване по-възрастните хора подписват договорите, без да са запознати с условията в тях, а само с "разясненията" на консултантите, чиято единствена цел е сключване на договора. Прави се и заключение, че е несериозно това поведение да се приписва на отделния служител на фирмата, тъй като политиката е наложена от компанията. Съветите към потребителите на КЗП включват предварително запознаване със съдържанието на договора преди подписването му и обръщане на специално внимание на месечната такса за услугата и срока на договора.

http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=1&document_id=6647

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници